Mahremiyet eğitimi neleri kapsıyor? Bu eğitimin öneminden bahseder misiniz? Yazının tamamını dergimizden okuyabilirsiniz.
Mahremiyet eğitimi denince genellikle akla cinsel eğitim gelse de aslında mahremiyet eğitimi, bundan çok daha geniş bir kavramdır. Cinsel eğitim, çocuğun kendi cinselliğini tanıması, gelişim sürecinde cinsellikle ilgili yaşayacağı fiziksel ve duygusal farklılıkları öğrenmesi yanında, anne babasına sorduğu cinsellikle ilgili soru ve cevapları kapsar. Mahremiyet eğitimi ise cinsel bilgilerin yanı sıra daha ziyade kendisinin ve başkalarının özelinin/özel alanının farkına varması, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması, kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koyması gibi bilgileri içerir.
Bu eğitimi kız ve erkek çocuklara anne mi yoksa baba mı vermeli?
Mahremiyet eğitimi anne-baba tarafından verilir. Bu eğitimin verilmesi çocuğun ruhsal ve cinsel açıdan korunması adına çok önemlidir. 6 yaşa kadar anne, kız ve erkek çocuklara mahremiyet eğitimi verebilir. Zira pratikte her iki cinsiyetteki çocuğun da tuvalet, banyo, beden temizliği konularını anne takip etmektedir. Daha ileriki yaşlarda ise her çocuğa kendi cinsiyetinden olan ebeveynin eğitim vermesi daha uygundur.
Mahremiyet eğitimi zihinsel bir eğitim mi, reflektif davranışlara yönelik bir eğitim midir?
Çocuğa bazı kavramları bilgi olarak vermek ve bazı tanımlamalar yapmak gerekir. Bu yanıyla mahremiyet eğitiminin zihinsel bir tarafı olsa da önemli olan, çocukta bir refleks oluşturmayı başarmaktır. Böylece çocuk, zihnindeki bilgi ile refleksini ortaya koyup mahrem alanını koruyabilecektir.
Mahremiyet eğitimi ne zaman verilmeye başlanmalıdır?
Vücudun kişiye özel olan bölgeleri, bu bölgelerin gizlenmesi gerektiği her çocuğa iki yaşından itibaren yavaş yavaş anlatılabilir. Büyüdükçe de anlayabileceği basitlikte bilgiler verilmelidir.
Çocuklara giyinme soyunma, banyo, tuval...
